Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

2 Μα'ι'ου Παγκόσμια ημέρα γέλιου...

(weheartit)

           

Το γέλιο, από το χαμόγελο ως το τρανταχτό ξεκάρδισμα, είναι κομμάτι του συναισθηματικού κόσμου μας και μας χαρακτηρίζει: θυμόμαστε ευχάριστα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, αντιλαμβανόμαστε πότε ένα γέλιο είναι ειλικρινές ή απλή μυική σύσπαση, διατηρούμε ζωντανό στα αυτιά μας το τρανταχτό γέλιο ενός αγαπημένου προσώπου που είναι μακριά. Το αναπόσπαστο του γέλιου από τη ζωή μας έκανε να ασχοληθούν μαζί του φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και λογοτέχνες και μάλιστα από τα αρχαία χρόνια.


* Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό !:




(weheartit)


Ακόμα και Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου υπάρχει για να τιμήσει αυτή την ευεργετική δραστηριότητα του οργανισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του γιατρού Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και από τότε η πρώτη Κυριακή του Μαΐου είναι αιτία γέλιου μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει πορεία ειρήνης, ασκήσεις με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσεχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.


* Πότε και γιατί γελάμε άραγε;



(weheartit)


Γελάμε λένε οι επιστήμονες, όταν ένα ερέθισμα φθάσει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Πρακτικά το ερέθισμα μπορεί να είναι αισθητηριακό (το γαργαλητό), χημικό ή πνευματικό. Εξελικτικά το γαργαλητό θα πρέπει να υπήρξε η πρώτη αιτία γέλιου του πρωτόγονου ανθρώπου. Αυτό που προκαλεί το γέλιο από το γαργαλητό είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα ασυνήθιστο αισθητηριακό ερέθισμα. Η ανακούφιση παραμένει ακόμη και σήμερα ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους γελάμε ύστερα από πνευματική διέγερση.


* Το γέλιο μπορεί να «ενώσει» ανθρώπους.



(weheartit)


Υπάρχει άνθρωπος που δεν αισθάνθηκε να επικοινωνεί και να γνωρίζει τον μέχρι προ ολίγων στιγμών άγνωστο συνδαιτυμόνα ή συνταξιδιώτη ή περαστικό με τον οποίο μοιράστηκε το ίδιο γέλιο; Εκτός από τη αισθητηριακή και την πνευματική, γέλιο προκαλείται και από τη χημική διέργεση και ειδικότερα από την εισπνοή του πρωτοξειδίου του αζώτου. Το γέλιο στον οργανισμό είναι αντίστοιχα με αυτά της αεροβικής άσκησης (20 δευτερόλεπτα γέλιου είναι για την καρδιά σαν τρία λεπτά γρήγορο βάδην) ή της γιόγκα ( οι αναπνοές του γέλιου είναι εξίσου βαθιές και αποτελεσματικές στην ανταλλαγή αερίων), το γέλιο διώχνει το συσσωρευμένο στρες. Επιπροσθέτως το γέλιο δραστηριοποιεί το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.:
Έτσι η πέψη γίνεται αποτελεσματικότερη, ο καρδιακός παλμός μειώνεται και μαζί πέφτει και η αρτηριακή πίεση.
Το γέλιο καλυτερεύει και την ερωτική ζωή των ανδρών, αφού όπως και το Viagra (το χάπι κατά της στυτικής δυσλειτουργίας) προκαλεί μέσω της ενεργοποίησης του παρασυμπαθητικού τη διαστολή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα γεννητικά όργανα…Οι αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου αξιοποιούνται ήδη:
- παιδιά που αναρρώνουν σε νοσοκομεία και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ανταποκρίνονται καλύτερα στην αγωγή και καταναλώνουν λιγότερα αναλγητικά όταν καθημερινά ψυχαγωγούνται από κλόουν και βλέπουν αστείες ταινίες.
- κατά μέσω όρο, ένα ενήλικας γελά 6.205 φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει 17 φορές την ημέρα.
- Δεν είναι πολύ; τα παιδιά γελούν κατά μέσο όρο 40 φορές την ημέρα.
  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ                                     (πηγή η Διαδρομή)






Φωτογραφία από την ομάδα της Γιόγκα Γέλιου η οποία συμμετείχε εχθές στις Παγκόσμιες εκδηλώσεις με ένα JOYFUL STREET PARTY στο κέντρο της Αθήνας.


Η Happy Kathy γιορτάζει αυτή την  ημέρα γιατί το μόνο που θέλει είναι ...Να Χαμογελάτε!!!

(google)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you veryyy much for your visit...